Hakkımızda

Halay; birlik, beraberlik, yardımlaşma ise yaslanılan omuz biziz.

Asker yoluysa beklenen Yemenden, Trablus’tan, Çanakkale’den; uğurlarken verilen YEMENİYE İŞLENEN OYA BİZİZ…

Dadaş; mert, cesur, özde sözde birse DADAŞIN TUTTUĞU BAR BİZİZ…

Evlenme muradıysa, Ayşe kızın önlüğüne işlediği saç bağı; düğünde davula vurulan tokmak, ÇEYİZ SANDIĞINDAKİ SABUN KOKUSU BİZİZ…

Zeybek; yiğitse, güç zamanda güçsüzün yanındaysa ZALİME SALLANAN YATAĞAN BİZİZ…

Simd; Kafkas kızlarının zarafeti ve erkeklerinin asaleti ise KAFKAS DAĞLARININ ESİNTİSİ BİZİZ…

Muskalar; yüzyıllarca koruduysa Memedi kurşundan, hastalıktan, yılandan, MUSKANIN İÇİNDEKİ OKUNMUŞ PİRİNÇ TANESİ BİZİZ…

Horon; hırçın Karadeniz’in dinmez dalgaları ise yaylalarda tepilen horonda KENETLENEN EL BİZİZ…

Halılar, kilimler Anadolu kadınının tuvali ise, yeşil, sarı, mor, al her motifte iç içe geçmiş RENK BİZİZ…

Biz kim miyiz? Biz ANADOLUYUZ…

İşte bu duygularla 30 gönüllü tarafından 2005 yılında kurulan ve Anadolu’nun zengin mirasını gelecek kuşaklara aktarma amacını kendisine sevda edinen İzmir Folklor Derneği her gün sayıları artan ve bu sevdayı paylaşabilecek 250’ye yakın gönüllüyle çalışmalarına devam etmektedir.

Dansçı kadrosunun büyük bir kısmı daha önce farklı dernek ve kuruluşlar adına İzmir’i ve ülkemizi, yurt içi ve yurt dışı çeşitli organizasyonlarda temsil eden tecrübeli dansçılardan oluşan İzmir Folklor Derneği, bu kadro zenginliğinin avantajıyla Kuruluşunun ilk yılında 1500 kişiye 8 farklı yöre ve 2 seyirlik oyunla unutulmaz iki gece yaşatmıştır.

Bunun yanında 2005 yılında İzmir’de düzenlenen Üniversite Oyunlarının muhteşem açılış törenindeki şovlarda, 60 dansçısıyla görev alan derneğimiz, ülkemizi ve kültürümüzü en iyi şekilde temsil etmiştir.

Katıldığı büyük organizasyonlardaki başarılarıyla neler yapabileceğini ispatlayan İzmir Folklor Derneği, İzmir ili ve Ege bölgesindeki bilinirliğini arttırmış ve 2006 sezonunun açılmasıyla birlikte, A kadrosuna ek olarak oluşturduğu Çocuk ve Usta Gruplarıyla, yaşları 7 ile 60 arasında değişen 210 katılımcıya ulaşmıştır.

Halen alanlarında uzman 7 eğitmen, 3 danışman ve 2 koreografın görev yaptığı; içerisinde Zeybek, Muğla, Seymen, Erzurum, Artvin, Denizli, Anamur, Van, Kuzey Kafkas, Burdur, Trakya, Tokat ve Trabzon yörelerinin bulunduğu 13 yöre ile çalışmalarına devam eden derneğimiz, 2006 yılı Haziran ayında sergilediği ve yaklaşık 1500 kişiye ulaştığı; Kurtuluş Savaşını, Türk Halk Oyunları ve Seyirlik Oyunlarla anlatan gösterisini, 2007 yılında daha da geliştirmiş ve “ADIM ADIM KURTULUŞ” ismiyle sahneye koymuştur.

Kurtuluşumuz, Anadolu’nun işgalinden Cumhuriyetin ilanına kadar olan süreci konu alacak şekilde, barkovizyon ve tiyatral mizansenlerin desteğiyle, 3000’den fazla kostüm parçasının 167 dansçı tarafından kullanıldığı kusursuz bir kompozisyon halinde sahneye koyulmuştur. Sırası ile İzmir Zeybek, Bodrum Zeybek, Karadeniz, Erzurum, Ankara Seymen, Denizli, Van, Tokat, Burdur, Trakya ve Kafkas yörelerinin sergilendiği “ADIM ADIM KURTULUŞ” gösterimiz iki gece sahne almış ve toplam 1900 kişilik izleyici kitlesine ulaşılarak büyük bir başarı kazanmıştır.

Böyle büyük bir potansiyeli verimli kullanabilmek adına; gösterilerimiz hazırlanırken, yöre ve eğitmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda farklı ölçülerde ve özelliklerdeki salon ve sahnelerde grup halinde çalışmalar yapılmakta, bunun yanı sıra aynalı salonlardaki eğitimlerde özel tavır ve birliktelik çalışmalarına önem verilmektedir.

Repertuarı, sunumu, koreografileri ve yöre kostümleri ile her gösterisinde izleyicileri hayran bırakan kulübümüz dahilinde yapılan çalışmaların yanı sıra ilk, orta ve lise seviyesindeki okullara- halk eğitim merkezlerine- belediyelere eğitmen, kostüm ve danışmanlık hizmetimiz bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra üniversitelerle kurduğumuz ortak çalışma grupları sayesinde gerek kültürel paylaşımımızı gerekse kadro derinliği geliştirilmektedir.

This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies Find out more here